Druk in je hoofd ? Plan ook de pauzes

Ken je dat: je weet wat je vandaag wilt gaan doen, maar in de loop van de dag mis je de aandacht en energie om dat ook goed te doen. Zelf blijf ik vaak hangen bij een paar makkelijke taken of laat me afleiden. En aan het eind van de werkdag ben ik dan wel “druk” bezig geweest maar is er weinig af. En door je ergernis daarover komt je ook ’s avonds niet tot rust. En dan moet morgen nog komen…

Plan met je hoofd …

Veel efficiency programma’s gaan over wat je allemaal zou moeten doen. Per dag en week plannen helpt mij wel, als ik de dag tenminste niet te vol plan en er ook prioriteiten bij zet. Met een “A” voor wat vandaag af moet, “B” voor dingen die in de loop van de week kunnen, en een “2” voor kleine dingen die je als afwisseling tussendoor kan doen. En dan nog de urgente klusjes voor vandaag!

.. en luister naar je lichaam

Helaas, meestal legt zo’n programma niet uit hoe je met die taken omgaat. Ik heb lang gedacht dat alles daarvoor al ik mijn hoofd zit. Meer en meer ben ik er ervan overtuigd geraakt dat je ook moet werken met je eigen mentale en lichamelijke behoeften in de loop van de dag en je draaglast en je draagkracht in de actuele omstandigheden. Je zou kunnen beginnen met meer aandacht voor kortere en langere pauzes in de loop van de de dag.

Midi frisse lucht pauze

Als voorbeeld : ik houd de ventilatie-en rustpauze van een half uur tussen twee massages ook nu nog aan. Toch nog wat goeds van Corona ! In die midi-pauze doe ik vaak een zitmeditatie van vijf of tien minuten of rek-en strekoefeningen. Even aandacht voor mijzelf komt ook de klant ten goede. Want daarna masseer ik rustiger en dat merkt de ontvanger van een massage ook meteen.

Tips:

Ga eens na welke eigen pauzemomenten je nu al neemt op een dag, zoals misschien minipauzes achter je bureau, traploopjes en coffee breaks. Probeer daar ook op drukke dagen je eigen ritueel van te maken door ze bewuster te beleven en de tijd te geven.

Mini-pauzes van één tot drie minuten doe je gewoon op je werkplek tussendoor als je energie afneemt. Langere pauzes plan je net al taken gewoon in. Midi-pauzes van 20 tot 30 minuten neem je om echt even wat anders te doen en van je plek af te komen.

Plan ook minstens één langere Maxi-pauze per dag en gun jezelf dan iets wat je erg graag doet. Bijvoorbeeld een kortere of langere massage van Art of Relaxation.