Even aandacht voor jezelf met een ontspanningsmassage

Een ontspanningsmassage kan bijdragen aan het verminderen van stress, en meer in het algemeen aan het herstellen van je balans en een betere doorbloeding van weefsels. Je lichaam en geest komen tot rust en je doet tegelijk nieuwe energie op.
Maar hoe werkt dat nou eigenlijk?

Ontspanning door eigen aandacht

Dat komt door de aandacht die je aan jezelf geeft tijdens de massage. Het is dus niet zo dat als de massage begint de spieren en het bindweefsel vanzelf ontspannen. Je lichaam ontspant namelijk pas als jouw zenuwstelsel daar de opdracht voor geeft. Denk maar eens aan een geleide bodyscan, daar doe je dat helemaal zelf, dan zelfs zonder aanraking.

Masseren is ook communiceren

Wat de masseur eigenlijk doet is door aanraking, strijkingen en druk te communiceren met jouw zenuwstelsel. Dat wordt ontvangen in jouw brein, en jij geeft vervolgens een sein aan je lichaam wat er verder gebeurt. Maar als de masseur bijvoorbeeld koude handen heeft, zal je eerder schrikken en doorschakelen naar de actie-stand dan ontspannen. En als je tijdens de massage nog erg aan het piekeren bent zal er waarschijnlijk niet veel gebeuren met de uitnodiging om te ontspannen en blijft de massage letterlijk oppervlakkig. De masseur zal je zo goed mogelijk begeleiden in jouw ontspanning.

Verdieping van de ontspanning

De masseur werkt aan een goede omgeving en omstandigheden, en vooral aan de kwaliteit van de interactie tussen masseur en klant. En wanneer jij je lichaam dan het sein voor de rustmodus kan geven zal de masseur met hulp van massagetechnieken die ontspanning verder kunnen verdiepen naar oppervlakkige en diepere spieren en naar het bindweefsel. En net als in de herstel-stand van een goede slaap krijgen jouw lichaam en geest dan de kans tot rust te komen.

Tips:

Plan je afspraak voor een ontspanningsmassage zo dat je de tijd ervoor kan nemen en er niet direct daarna een grote inspanning van je wordt verwacht.

Neem je tijd om op je gemak naar de afspraak toe te komen. Als je direct uit je werk komt kan het helpen bij de ontspanning om eerst nog een stukje te lopen door een rustige omgeving.

Als je ergens spanning of pijn hebt, vertel dat dan vooraf zodat de masseur er rekening mee kan houden en er in overleg met jou extra aandacht aan kan geven.

Blijf na de massage nog even liggen om na te genieten, en neem jouw ontspanning met je mee, voor jezelf en voor je omgeving.